.

"Strings" постао препознатљив

Пета летња школа музике завршена је 19. августа у Лесковачком културном центру доделом диплома полазницима и концертом Омладинског камерног оркестра "Strings". Први јубилеј "Strings" је дочекао много већи него на почетку, са 90 полазника из четири земље, Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније. Усавршавали су се код еминентних музичара и професора виолине, виоле, виолончела, контрабаса, гитаре и камерне музике.

"Помаци су очигледни, прича се шири далеко и ово полако прераста у фестивал, а то је већ велика разлика за само годину дана, када сам први пут био овде", каже Панта Величковић, професор виоле на Факултету музичке уметности у Београду и у Школи за музичке таленте у Ћуприји". Додаје да је Омладински камерни оркестар "Strings" извођењем захтевног дела, "Камерном симфонијом" Шостаковича, показао да се у нашој земљи са правим људима и талентованом децом може много урадити. "Ја сам доста путовао по свету, свирао, држао курсеве и могу да кажем да је ово на врло високом нивоу. Надам се да ће ова енергија да расте и да траје. То постаје све озбиљнија прича, пошто је масовност у успону мислим да би требало следеће године продужити школу. Мислим да је Лесковац будућа музичка мека, врло јака музичка сцена за омладину и нас музичаре који ћемо овде да долазимо у своју летњу базу".

И професор виолине на Факултету уметности у Нишу Јован Богосављевић истиче да је направљен велики напредак од прошле године. "Има сјајне деце и већ одраслих људи који раде на себи, који су посвећени и задовољство је радити са њима. Али оно што је важно није број полазника, већ њихов квалитет. А најзначајнија на овогодишњем "Stringsu" је синергија људи који су се појавили на истом месту, квалитетни предавачи и полазници на високом извођачком нивоу који желе да напредују, да уче и да се развијају".

То потврђује и Драган Ђорђевић Сузуки, познати челиста, професор Факултета музичке уметности у Београду и уметнички директор Школе за музичке таленте у Ћуприји, који већ три године своја знања несебично преноси младим талентима. "Овогодишњој Летњој школи музике "Strings" печат су дали концерти. Лесковачка публика је дивна. На концерту на коме су наступили Сара Чано и Дамјан Станковић, ја сам био гост, пратио их је Влада Милошевић и одушевљен сам реакцијама публике, никада раније нисам видео толико пуну салу овде".

Мишљење предавача дели и Дејана Рожановић, професорка виолине у Музичкој школи " Марко Тајчевић" у Лазаревцу, која на "Stringsu" заједно са својом ученицом Андријаном Пејић слуша часове и концерте. "Већ дуже време желим да својој талентованој ученици отворим прозор музичког света, то је у једном малом граду и класичној музичкој школи немогуће, а показало се да је "Strings" право место за то. То су и часови и концерти и дружење. Забава ове деце је свирање. Ово је озбиљна организација и верујем да ће се ширити све више, јер добар глас далеко се чује. Кад одем у Лазаревац верујем да ће многе моје колеге пожелети да своје ђаке пошаљу овде".

"Поносан сам што се ово дешава у Лесковцу, ово је израсло у једну огромну летњу школу, са неким малим корекцијама то прераста у академију каквих има у Европи", коментарише Раде Пејчић, професор Музичке школе "Ватрослав Лисински" у Београду. Говорећи о концерту Омладинског камерног оркестра "Стрингс" којим је дириговао, подвлачи да је програм био захтеван, а да су млади музичари и солисткиње Сара Христов и Нађа Стевановић то јако добро извели. "Ја као рођени Лесковчанин осећам посебну одговорност према публици, ту су моји пријатељи, моји рођаци, и веома сам задовољан што су могли да чују овај концерт. Деци увек треба постављати степеницу више, а ове године са "Камерном симфонијом" Шостаковича подигли смо лествицу. Мислим да је школа "Strings" препознатљива и да ћемо је унапређивати из године у годину. Има прича да можемо да уђемо у неке европске организације које су повезане као летње школе и фестивали и мислим да ће "Strings" ту имати лепо место. Лесковачки културни центар може да буде поносан на организацију ове школе".

Ивана Ристић

YouTube