.

О нама


Kulturni centar2Лесковачки културни центар започео је своје деловање 1981. године првобитно као Дом културе младих „Жика Илић Жути", потом као Дом културе Лесковац, а од 2002. године носи назив Лесковачки културни центар.

Зграда Лесковачког културног центра је јединствена грађевина заштићена законом. Налази се у строгом центру града. Састоји се од комплекса вишенаменских просторија, укупне површине 1180 м2: ВЕЛИКИ ХОЛ у приземљу ( погодан за концерте, изложбе, мини сајмове,креативне радионице, ревије...); КАМЕРНА САЛА ( биоскопска и позоришна дворана капацитета 160 места); ГАЛЕРИЈА са око 300 м2 излагачког простора; ХОЛ НА СПРАТУ капацитета око 60 места ( простор за књижевне промоције, трибине, комерцијалне промоције и сл.); сликарски атељеи и радионица школе сликања и школе стрипа у таванском простору; САЛОН КЊИГА у анексу зграде; ЛЕТЊА БАШТА капацитета 1200 седишта са једном од најакустичнијих позорница у Србији; подрумска просторија, површине 100м2, погодна за школу балета, плесне радионице, пробе и припреме хорова и ансамбла фолклора...

Лесковачки културни центар реализује следеће програме и то: Ликовни програм, Књижевно-трибински програм, Програм издавања часописа и књига, Филмски програм, Музички програм, Драмски програм, Програм за децу и младе и Програм за развој културног аматеризма.

Поред бројних гостујућих уметничких програма из свих области културе, Лесковачки културни центар је реализатор неколико традиционалних манифестација и програма који својим значењем и дужином трајања превазилазе локалне оквире: издавање часописа"НАШЕ СТВАРАЊЕ"( од 1953.год) ; ликовна колонија „ВЛАСИНА“ (одржавана скоро 40 година, од пре 2 године трансформисана у Градску ликовну колонију); МАЈСКИ ЛИКОВНИ САЛОН ( од 1992.год представља пресек најквалитетнијих ликовних радова академских сликара Лесковца); ПРОДАЈНИ САЛОН КЊИГА ( од 2003. год, продаја књига на штандовима у Великом холу, са пратећим књижевно- промотивним програмима); ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ – ЛИФФЕ ( од 2009.год, такмичарско-ревијална смотра филмова са еx-yу простора); НАУЧНИ СКУП „ДИЈАЛЕКАТ И ДИЈАЛЕКАТСКА КЊИЖЕВНОСТ ( бијенална манифестација започета 2006. год. Од радова представљаних на скупу наредне године штампа се Зборник радова „Дијалекат и дијалекатска књижевност"); ДРАМСКИ СТУДИО ( редовно учешће представа на смотрама позоришних аматера у Србији и освојене бројне награде за глуму, режију и представу у целини).

Као суорганизатор или техничка подршка Лесковачки културни центар годинама учествује у реализацији Балканске смотре младих стрип аутора, Дана Николаја Тимченка, Лесковачких дана музике - ЛЕДАМУС, Маскенбала и карневала у оквиру Лесковачког лета, Ноћи музеја и Дана града. Лесковачки културни центар сарађује са великим бројем институција културе у граду, региону и шире.

 

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа