.

Издавачки програм

Уредник: Предраг Стајић

 

     Издавачка делатност у Лесковачком културном центру, осим континуитета и профилисаног, професионално уређиваног часописа „Наше стварање“, није, упркос честим инсистирањима, имала јасан проифил и дефинисан концепт. Појединчно је ова кућа објављивала вредна, претежно научна остварења, али је то било спорадично. Од аутора који су своја дела објавили код овог издавача ваља поменути проф. др. Недељка Богдановића („Лесковачки говор“), проф. др Тихомира Петровића („Одјек речи“, „Говори и критике“...), проф .др Миодрага Павићевића и Хранислава Ракића („Мој завичај -лесковачки и врањски крај“), Добривоја Каписазовића („Тошке и његове говоранције“), потом зборнике о животу и делу проф. др Димитрија Кулића, проф. др Сергија Димитријевића. Посебно истичемо три свеске зборника „Дијалекат – дијалекатска књижевност“ у којима су објављени радови стотинак дијалектолога, лингвиста, социолингвиста, историчара и теороетичара књижевности са готово свих универзитета у окружењу. 
     Поред свих ових наведених, значајних издања, Лесковачки културни центар је објавио јо две вредне књиге које се, из много разлога, могу сматрати издавачким подухватом деценије. Пре свега, реч је о књизи Књижевна баштина Лесковца Николаја Тимченка, која представља обраду Тимченкових текстова из његове рукописне заоставштине, посверћених књижевном и културном животу и стваралаштву у Лесковцу , а објављена је у сарадњи са Задужбином Николах Тимченко, током 2007. године. 
     Друга књига, такође велики издавачки подухват, је Религије у свету, објављене током 2010. године у заједничком издању са познатом издавачком кућом Прометеј из Новог Сада. Реч је о својеврсној збирци врло компетентних текстова значајних аутора, врсних познавалаца свих великих живих светских религија. Ова књига „окупила“ је најугледније српске универзтеске професоре филозофије и социологије религије, као што су: Радосав Пушић, Милан Вукомановић, Мирољуб Јевтић, Драгољуб Чорђевић, Драган Тодоровић, али и најкомпетентније теологе: монсињор Андрија Копиловић, рабин Исак Асиел и др Радован Биговић.

Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Мапа