.

Nagrađivani "Šavovi" u bioskopu LKC

U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra upravo se prikazuje nagrađivani domaći film "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi. Ovaj film inspirisan istinitom pričom o krađi beba u porodilištima svetsku premijeru imao je prošlog meseca na 69. Berlinalu.

Film je na Berlinskom filmskom festivalu, jednom od tri najznačajnija na svetu, osvojio nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film. U obrazloženju međunarodnog stručnog žirija kaže se da su "Šavovi" dobar primer moći filma kao umetnosti i ističu se sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije.Osim toga, ovom ostvarenju je u konkurenciji 37 filmova iz celog sveta pripala i druga nagrada publike za najbolji igrani film u selekciji Panorama. Nakon ovih nagrada, "Šavovi" koji su nastali u srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, dobili su specijalnu podršku za evropsku distribuciju Evropske asocijacije Art House bioskopa. Nakon trijumfa na Berlinalu, gde su prikazani kao jedini film iz regiona, "Šavovi" su nacionalnu premijeru imali 1. marta na ovogodišnjem 47. FEST-u u selekciji "Srpski film". Uspeh sa Berlinala ponovio se i na FEST-u, film je osvojio nagradu "Nebojša Đukelić", nagradu filmske kritike FIPRESCI Srbija, a Snežani Bogdanović pripala je nagrada za najbolju glumicu. "Šavovi" su na repertoaru bioskopa Leskovačkog kulturnog centra do 20. marta.

Odmah posle "Šavova", ljubitelji pokretnih slika u našem gradu moći će da vide "Balkansku među", rusko-srpski film, inspirisan istinitim događajem od 12. juna 1999. godine kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Premijera ovog filmskog spektakla, čiji je koproducent i tumač jedne od glavnih uloga Miloš Biković, kod nas je 19. marta u beogradskom Centru Sava, a dva dana kasnije stiže u domaće bioskope.
 
I.R.
 


Карте

  • 1.jpg
  • 3.jpg

Наш YouTube канал

YouTube logo

YouTube

Преузмите наш лого

Мапа